zondag 28 september 2014

Onze klasvis deel 2

Onze klasvis deel 2

De kleuters waren super blij om maandag Blinkie onze klasvis terug te zien.
Ze mogen er zeker van zijn dat onze klasvis in de klas blijft, ook al starten we volgende week met een nieuw thema. Al even verklappen dat het thema ‘De appel’ zal zijn. Eerst wil ik jullie nog wat meer vertellen over wat jullie kleine spruitjes de 2de week van ons thema de klasvis hebben gedaan.

Maandag gingen we verder met het knutselen van ons visaquarium.
We leerden ook nog een nieuw versje over een visje, samen met toepasselijke bewegingen.
In de godsdienstmomentjes stonden we stil bij vervuiling (‘Wat is dat?’, ‘Hoe doen we dat niet?’, ‘Wat als het water vuil is?’, …). Daar had juf een proefje voor: we namen verschillende vervuilde bekertjes water, eentje met aarde, eentje met gras, eentje met … Daarbij nam ik nog een koffiefilter. Deze mochten 2 kleuters openhouden en dan konden andere kleuters de vervuilde bekers erin gieten. Eens kijken of we het water proper kregen en ja hoor het lukte! Wat vonden de kleuters het geweldig. Het water was ineens super helder, proper. Later deze week gingen we terug naar de computer, met de andere helft kleuters van de klas. De overige kleuters bleven bij juf Elie om weer ijverig te puzzelen. Tijdens een kringactiviteit was het de bedoeling om even onze ogen te sluiten en goed te luisteren naar verschillende zeedieren en terwijl raden welke ze waren. Dit was niet gemakkelijk, maar wat deden ze dit goed.

Donderdag hebben 10 kleuters al eens kunnen gaan piepen in het 3de kleuter, want we werken klas overschrijdend. Dit wil zeggen dat ook 10 kleuters van het 3de kleuter naar mijn klasje kwamen, zo kunnen we veel leren van elkaar en eens met andere spullen spelen. Bij juf Elie konden ze schilderen en bij mezelf konden ze een gezelschapsspel spelen. We hadden ook nog een wiskundig momentje in de kring omtrent ‘overvol’, ‘halfvol’ en ‘leeg’. We maakten het dan wat extra moeilijk door ook ‘bijna vol’ en ‘bijna leeg’ erbij toe te voegen. Dan plaatsten we ook eens de gekleurde flesjes van ‘vol’ naar ‘leeg’ en van ‘leeg’ naar ‘vol’. Tijdens het vrij spel gingen heel veel kleuters creatief om met de blokken. Ze bouwden namelijk aquariums, waar ze met de speelgoedvissen in konden spelen. Het onderwatertentje was ook nog altijd zeer in trek, kijk gerust maar even naar de foto’s ervan.

Werkblaadjes die we ook nog gemaakt hebben:
- 4 vissen uitknippen en van klein naar groot opkleven
- hetzelfde zeedier zoeken en inkleuren bij een keuze van 4 verschillende

Om onze thema af te sluiten keken we nog verder naar het Filmpje van Finding Nemo.

Groetjes Juf Aurélie