zondag 5 oktober 2014

De appel


http://users.belgacom.net/zusjes.hendriks/Tekeningen/Appel.gifThema ‘De appel’

Snoep gezond en neem een appel in de mond.

Deze week hebben we allerlei interessante weetjes over de appel geleerd.

We zijn maandag gestart met een waarneming van appels.
We leerden met al onze zintuigen de appels kennen. We hebben gekeken naar welke kleuren ze hebben, welke delen ze hebben (schil, klokhuis, pitten, vruchtvlees, blad,…) en we mochten er ook een keertje aan ruiken en voelen. Het leukste voor de kleuters was toch wel het proeven! De groene appel was wat zuur, de gele lekker zoet en de rode ook lekker zoet. Daarna gingen we aan de slag met het knutselen van een appel met klei. De kleuters konden eerst hun kneedtalenten tonen door het stuk klei tot een bol te kneden. Dan maakten we daar een putje in, op de plaats waar de steel zou komen. Het blaadje maakten ze met ijzerdraad en rietjes die ze in kleine stukjes geknipt hebben en nadien aan het ijzerdraadje hebben mogen rijgen. We zijn niet helemaal klaar geraakt, daarom gaan we volgende week maandag en dinsdag nog even verder met het thema om alles af te krijgen. We gaan onze appel nog schilderen en vernissen. We hebben deze week ook nog een leuk liedje ‘Snoep gezond neem een appel in de mond’ geleerd.

Dinsdag gingen we in de kring aan de slag met rijmwoorden, wat ging dit vlot maan/ banaan of veer/ peer, … nadien mochten ze de rijmwoorden zoeken in het klein en op een blad kleven. We gingen ook aan de slag met wormen maken (rijgen met parels) en een fruitwinkeltje mocht ook niet ontbreken in de klas.

Woensdag gingen we naar het toneel, dit ging door in de turnzaal. Wat was dit super! Er was een grappige clown die van een echte duif een echt konijntje kon tevoorschijn toveren en nog zoveel meer, neem gerust een kijkje bij de algemene foto’s op de website. In de kring gingen we deze week nog aan de slag met appels tellen en woorden klappen.

Donderdag mochten de kleuters een appel tekenen via een stappenplan en deze inkleuren met wasco. Er was terug klasoverschrijdend werken met het 3de kleuter. Nu konden de andere 10 kapoentjes naar juf Petra en kregen wij nieuwe kleuters. Donderdag stond de dag trouwens in het teken van vrede, ik vertelde het verhaaltje van ‘Nellie en Cezar de ruzie’ om via deze manier uit te leggen wat vrede is. We maakten ook nog een vredesduif met onze handen.

Vrijdag ging er terug een groepje kleuters mee naar de computerklas om een memoryspel te gaan spelen, wat lukt dit al super goed. Als slot maakten we vrijdag appelmoes. De kleuters mochten de appels in stukjes snijden en nadien lekker buiten met ze’n allen opeten. Wat ging de week snel, daarom nog 2 dagjes extra thema de appel. Woensdag is het pedagogische studiedag! Geen school dus voor de kleuter(s), vanaf donderdag starten we met het thema ‘herfst’ (bosdieren).


Groetjes juf Aurélie