maandag 27 oktober 2014

Griezelleuke pompoenen.

Griezelleuke pompoenen

Maandag zijn we gestart met een turnlesje bij juf Vivi. Nadien deden we een waarneming van verschillende pompoenen die juf mee had. We keken naar de grootte, de kleur, de buitenkant, de binnenkant, …
Om de grootte te vergelijken, namen we duploblokjes en bouwden we ernaast een toren. Deze was zo hoog als de pompoenen en zo konden we vergelijken en zien welke korter, langer of even lang waren. Ook legden we de pompoenen van klein naar groot en van groot naar klein.
Hierna zijn we begonnen met een werkblaadje ‘Zoek de verschillen tussen de 2 heksjes’ en aan ons knutselwerkje. Eerst moesten we kranten scheuren, daarna konden we de kranten op een ballon kleven (papier-maché); veel werk was dat. Dan was het even tijd om de ballon te laten drogen. Eenmaal de ballon droog was, konden we verder doen. We waren met 2 om 1 ballon af te krijgen. Om elk een pompoenhoedje te hebben, sneed juf de ballonnen doormidden. Zo hadden we elk een bijna identiek pompoenhoedje. Nu was het nog enkel oranje schilderen en als dit terug droog werd nog een griezelgezicht op het pompoenhoedje gemaakt. Ook het steeltje van de pompoen mochten we niet vergeten. Zo zie je maar, zeer veel werk en wachten voor de volgende stap, maar het zijn wel super resultaten geworden!
Wie wou, kon ook de griezel pompoenen mandala inkleuren.
Tenslotte leerden we een versje over de pompoen (zie versjes).

Dinsdag deden we verder (tot het einde van de week) met ons knutselwerkje: de griezelpompoenen hoed. We stonden ook stil tijdens het godsdienstmomentje over de groei van pompoenen (bewondering voor de natuur), we keken naar de verschillende stapjes die een pompoen maakt. Daarna mocht elke kleuter een potje met aarde vullen en kregen ze een pompoenzaadje mee, om later thuis te planten. Om er ook een leuk griezelpompoenpotje bij te maken, gingen we stempelen met halve appels met oranje verf. Als deze droog waren, konden we ook hier griezelgezichten op tekenen met zwarte stiften.

Woensdag en donderdag maakten we ons werkblaadje over ‘Het stappenplan van een pompoenzaad’. Hier was het de bedoeling om eerst alles uit te knippen (wat niet gemakkelijk is), daarna alles goed te leggen in de juiste volgorde en dan alles op te kleven. In de kring keken we naar het gewicht van een pompoen, wat kan die zwaar zijn. De vraag is, welke is nu het zwaarst van de 2? We voelden en wogen met onze handen, maar het was toch makkelijker met de weegschaal. Voor we naar huis gingen, keken we nog naar een poppenspel met pompoenen.
Donderdag maakten we griezelpompoensoep met wormen … nee geen echte, het waren spaghettiwormen, zeer lekker. De kleuters mochten helpen om de pompoenen in stukjes te snijden. Juf kookte de soep en nadien konden we er lekker van smullen en dat deden de kleuters zeker. In de kring hadden we een gesprekje rond gevoelens. Wanneer ben je bang, voor wat, wat kan je eraan doen om niet bang te zijn, ….
Voor het eerst dit jaar hadden we ook een kiemmoment. Superleuk was dit, met heel de school gingen we naar de turnzaal (feestzaal) om samen te zingen, dansen, medailles uit te delen, …

Vrijdag vierden we de verjaardag van Roan  en wat was het terug een groot feest. Alles werkten we verder af. Normaal gezien gingen we in de namiddag een herfstwandeling maken, maar door het minder goede weer is dit in samenspraak met de andere juffen niet doorgegaan. We willen geen zieke kindjes, dus zullen we kijken of we dit nog na de herfstvakantie kunnen doen.

Zo nu genieten van de herfstvakantie, daarna starten we met het thema ‘Mijn oma en opa’.

Groetjes juf Aurélie