zondag 19 oktober 2014

Herfstbladeren en bosvruchten .

Thema ‘Herfstbladeren en bosvruchten’

Maandag deden we nog even verder met het thema ‘De bosdieren’. We werkten onze spinnen af, net als ons werkblaadje over de rups (daar moesten we de verschillende gaatjes een kleurtje geven. We hadden drie soorten gaatjes: de grootste, de middelgrote en de kleinste. We zongen samen nog eens het spinnenlied en wie wou mocht ook samen met kriebelspin het even alleen zingen voor de groep.

Dinsdag was er super groot feest, want Tibe was jarig hiep hiep hoeraaaa. In de namiddag vierden we dit zeer uitgebreid. Nieuwsgierig naar wat we dan allemaal doen? De jarige is dan het kindje van de dag en mag dan in de plaats van op de zon te zitten, op zijn kroon zitten. Alles wordt mooi versierd met vlaggetjes en er wordt ook een mooie kroon gemaakt. Het geboorteverhaal wordt tijdens het godsdienstmomentje verteld en de leuke babyfoto’s worden dan getoond van de jarige. Verder zingen wij samen en wordt er vrolijk gedanst. Op onze grote namaaktaart wordt er dan het juiste aantal kaarsjes geplaatst en deze mag de jarige dan uitblazen. De jarige mag dan een pakje kiezen van aan het draaiwiel. Als er een traktatie meegegeven wordt, wat zeker niet verplicht is, dan wordt deze uitgedeeld. Om de jarige helemaal in de watten te leggen wordt er nog een ballon meegegeven en wordt hij/zij geschminkt. Ook mag de jarige in het onthaalmoment vertellen wat hij/zij mee genomen heeft van thuis en dan in de verjaardagskoffer zit. Zoals jullie horen een drukke maar super leuke dag voor de jarige, want een jarige verdient het toch om eens extra in de watten gelegd te worden hé.
We begonnen ook met het thema ‘Herfstbladeren en bosvruchten’. Wat kwam allemaal aan bod? We hadden een waarneming over de verschillende vruchten van het bos, we leerden de namen en mochten al de herfstvruchten sorteren in de juiste doosjes. We maakten met de verschillende gesorteerde doosjes een herfstwinkeltje. De kleuters moesten erg goed kijken en de stippen op de doos tellen bv. hadden de kastanjes 6 stippen, dan wil dit zeggen 6 kastanjes krijgen van de verkoper maar ook 6 keer 1 euro geven. Dit is niet gemakkelijk, maar door dit eens in de kring te spelen waren de kleuters er direct mee weg, wat deden ze dit goed! We hadden ook nog een werkblaadje waar we bolsters mochten tekenen (schrijfdans korte streepjes zetten.). Klassikaal maakten we groepjes met okkernoten, enkel de groepjes waar we er 3 zien of tellen mocht er een touwtje rond. Nadien deden we dit zelfstandig op een werkblaadje.
Wat was er terug veel te doen: we begonnen aan een nieuw knutselwerkje en we maakten een eikel. Het napje (hoedje) moesten we met bruin crêpepapier beplakken, door er propjes van te maken en dan op te kleven. Voor het vruchtje zelf maakten we een mozaïek van de herfstkleuren. En rondom maakten we een kader met een patroon van 3, dit is niet gemakkelijk, maar iedereen deed goed zijn best. Wat zijn het terug mooie kunstwerkjes.

Woensdag deden we verder met het knutselwerkje, maar hadden we ook nog een nieuw werkje: 2 delen zoeken van een herfstblad, deze uitknippen en dan samen opkleven. We maakten ook een mooi werkje voor mevrouw de directeur, want op donderdag was zij jarig. We zijn dan met z’n allen het werkje gaan brengen en wat waren de kleuters er trots op.

Donderdag en vrijdag werkten we alles af. Donderdag was het terug klasoverschrijdend werken met het 3de kleuter, vrijdag computertijd voor de andere helft van de klas.
We proefden ook eens van een okkernoot en konden we woordjes uit ons thema splitsen, door het woord in de juiste stukjes te handklappen. Ook de spelletjes ‘Rarara wat voel ik?’ en ‘Wat is er weg?’ vonden de kleuter super leuk.
In de godsdienstmomentjes stonden we stil bij de veranderingen in de natuur (bewondering).

Als extra kan ik jullie meedelen dat ook Lennart de zoon van Juf Katrien grote broer is geworden van een kleine zus Julie. Een dikke proficiat!

Volgende week doen we terug iets nieuws, nog altijd onder de noemer Herfst, maar dan specifiek naar griezelpompoenen gericht.

Groetjes juf Aurélie