zondag 16 november 2014

Mijn oma en opa (deel 2)

Woensdag gingen wij verder aan de slag met het thema ‘Mijn oma en opa’.
We werkten deze week ons pakje voor de grootouders af, dat we op het grootouders ontbijt zullen afgeven. Spannend want dit is niet meer lang. De kleuters kijken er al heel erg naar uit.

Wat hebben wij allemaal nog in de kring gedaan:

- We oefenden verder aan ons versje voor onze grootouders.
- We hebben naar een verhaal geluisterd, waar de kleuters stukjes moesten aanvullen (een invulverhaal).
- Taalspelletje ‘Oma en opa verkeerd’. Onze grootouders doen soms wel eens een beetje ‘zotjes’ of vertellen iets wat niet waar is, om grappig te zijn. Op de prenten die de kleuters te zien kregen stonden er ook dingen die niet klopten, bijvoorbeeld een fiets met een wiel die niet rond was, maar wel vierkantig. De kleuters zagen het al zeer vlug. Het was dus zoeken naar ongerijmdheden, onzinprenten.
- We luisterden naar een liedje rond oma en opa.
- Spelletje: Wat hoort er niet in de rij. Bijvoorbeeld 3 prenten van een fruitstuk en 1 prent met een groente. De kleuters moesten goed denken, kijken en mij dan vertellen wat er niet in de rij past en waarom …

In de verschillende hoeken konden we ook allerlei dingen doen:

- In de boekenhoek keken ze in de leuke boeken over oma en opa, en ontbijt.
- Aan de kleine tafel konden ze met 2 in het klein huisje spelen met de popjes van oma en opa en kleinkinderen.
- In het huisje konden de kleuters zich verkleden als een oma of een opa. Dit vonden ze super leuk.
- Aan tafel konden ze ook een spel spelen rond oorzaak en gevolg, dit was niet gemakkelijk, maar dit lukte al zeer goed.
….

Werkblaadje:

- Spelen met kleuren uit confetti (soort van matrix).
- Van jong naar oud rangschikken (eerst uitknippen, daarna opkleven in de juiste volgorde).

Tijdens de godsdienstmomenten blijven oma en opa centraal staan. Ons hele themabord hangt ondertussen vol met de foto's van oma’s en opa’s. De kls genieten ervan om over oma en opa te kunnen vertellen.
Groep 2 ging deze week mee naar de computerklas om rond vorm en kleur te werken. Ook ging deze groep donderdag naar juf Petra (klasoverschrijdend werken) en er was terug schrijfdans en een puzzelmoment met juf Elie.

Het was weer een toffe week. Tot woensdag werken we dit thema af, maar dan beginnen we af te tellen naar de verjaardag van Sinterklaas!

Groetjes
Juf Aurélie