zondag 23 november 2014

Mijn opa en oma / Sinterklaas

Maandag gingen we nog even verder met het thema ‘Mijn oma en opa’.

Nu ging het wat meer rond het ontbijt, wat is een ontbijt, wat eten we, wat is gezond en ongezond,… Juf maakte van al de producten een webschema, waarmee we nadien nog enkele woordjes gingen opsplitsen in stukjes via handklappen.
Het werkblaadje nadien ging dan ook over woordjes juist opsplitsen, door ze te klappen en ondertussen te onthouden uit hoeveel deeltjes ze bestaan. Niet gemakkelijk, maar dit lukt al zeer goed.
We maakten ook nog een kleurplaat van een gedekte tafel. Deze mochten de kleuters met wasco netjes inkleuren. Nadien gingen we toveren: we gingen over onze kleurplaat heen met ecoline. Wat is dit een leuk effect. Juf knipte ze nadien in 6 puzzelstukken, die de kleuters weer in elkaar mochten puzzelen en opkleven.
Nog even ons versje herhalen dat we ondertussen al zeer goed kennen. De dag erop was het zover, de dinsdag 18 november was de dag aangebroken om lekker samen met alle grootouders te ontbijten. Wat was dit gezellig, de kleuters hebben er nog lang over nagepraat. De foto’s van het maken van de verrassing in de klas staan ook ondertussen in het mapje ‘Mijn oma en opa’.
In de namiddag deden we een leuk spelletje rond plaatsbegrippen. Juf had een bordje en een namaak boterhammetje. Dit plaatste ik onder, op, voor, achter, naast een bord. De kleuters mochten mij vertellen waar mijn boterham lag.
Nadien had juf hier ook nog een werkblaadje over.

Woensdag sloten wij het thema af, want het begon toch al wat te kriebelen in onze buik om rond Sinterklaas te starten. Jaja, de Sint en zijn Zwarte Pieten zijn al met de stoomboot toegekomen in ons land. Spannend …

Donderdag was de klas al heel feestelijk versierd. We bouwen het langzaam op, beetje per beetje leren we Sinterklaas en Zwarte Piet beter kennen, want juf heeft een zeer speciaal boek gekregen van Sinterklaas. Er staat van alles in omtrent de Sint: weetjes, foto's, interview, verhalen, liedjes... Sinterklaas heeft het veel te druk om alle vragen te kunnen beantwoorden en heeft daarom gevraagd aan de juf om elke dag iets uit het boek te vertellen:
Deze week komt dit aan bod:
-Waarneming: de kledij.
-Voorstellen van enkele verschillende Pieten van de Sint.
-Leuke weetjes.

In de kring hangt ook een aftelkalender om te kunnen aftellen wanneer Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten naar onze school komen. Elke avond mag het kindje van de dag een watje kleven op de baard van Sinterklaas. Er staan cirkeltjes in, als elk cirkeltje een watje heeft en de baard dus vol is komt Sinterklaas.

In de Godsdienstmomentjes stonden we stil bij de verschillende gevoelens die je kan hebben bij het zien van Sinterklaas en Zwarte Piet. We stonden ook stil bij het feit dat Sint zich ook wel eens als ons kan voelen (Sint is ziek).

Uit een weetje van ons speciaal boek, kregen we te horen dat Sinterklaas heel erg veel van mooie tekeningen houdt. Daarom hebben wij deze week al een knutselwerkje gemaakt dat bestaat uit 3 delen, namelijk kleur de stoomboot van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten mooi in, teken nadien met kleurpotlood Sinterklaas en Zwarte Piet erop en als laatste maak de boot mooi, door met een patroon van 3 kleuren, vlaggetjes te stempelen aan de stoomboot. Een heel groot werkje, maar met super mooie resultaten.

We werken ook in onze Dokadi
- Teken een cirkel rond wie vooraan staat.
- Welke Zwarte Piet loopt eerst?

In de kring zijn we hier verder op ingegaan, we maakten een rij met een paar kleuters, zij waren voor even Zwarte Pieten. We keken wie vooraan stond, achteraan, eerste, laatste, de middelste en al zeer moeilijk, wie voorlaatste staat.
Als laatste deden we ook een lekker spelletje: tellen met Nic-Nacs, hoeveel zien we er, waar zijn er meer, minder, evenveel, … en nadien lekker opeten.

We kregen ook heel speciaal bezoek deze week in de klas. Donderdag kwam Juf Katrien met kleine Julie. De kleuters keken met heel veel bewondering en stelden vraagjes. Juf Katrien kreeg van elke kleuter een tekening, waar ze trots over vertelden. Ook wij kregen een kleine attentie. Heel erg bedankt Juf Katrien!

Zoals jullie kunnen lezen was het een drukke week. We kijken al uit naar volgende week, want dan leren we nog andere Zwarte Pieten kennen uit het boek en komen er nog veel meer spulletjes in de klas, met nieuwe hoekjes.

Tot dan.
Groetjes Juf Aurélie