zondag 7 december 2014

Bezoek Sinterklaas

Maandag was juf Vivi ziek, de kleuters kregen turnen van Juf Elie. Ze mochten een Pietenparcours doen en werden daarom een beetje geschminkt om zo als echte Hulppieten aan de slag te gaan. Na het turnen hebben we in de kring terug woordjes in de juiste stukjes in thema leren splitsen en mochten we nadien ons kaartje bij het juiste aantal bolletjes leggen. Het woord schoorsteen bijvoorbeeld kon je naast 2 bolletjes leggen => schoor-steen. Nadien was het tijd om wat te spelen en te werken. De kleuters mochten bepaalde delen van het Zwarte Pietje uitprikken en dat was toch wel even werken. Hierna kwam het leukste, de kleuters mochten het Zwarte Pietje instempelen op een zwart blaadje. Wat kwam daar plots tevoorschijn jaja een zeer mooie Zwarte Piet. Als werkje maakten we een blaadje, waar we de woordjes terug moesten delen.

Andere Kringmomenten deze week:
- Begrip evenveel oefenen met de letterkoekjes.
- Liedje: Herhalen liedje ‘Daar wordt aan de deur geklopt’ en ons liedje en dansje voor de Sint.
- Speculaas waarnemen en natuurlijk ook proeven van de verse speculaas.
- Rijmen in thema.

Andere werkjes deze week:
- Werkblaadje evenveel.
- Plaatsbegrip eerste, laatste, middelste, … afwerken.
- Rijm blaadje.

Godsdienstmomentjes: er was de start van de Advent, de adventskrans maken en waarnemen. We kregen er ook nog een 2de aftelkalender bij, de kerstboom aftelkalender met miniboekjes in. We kregen via verhaal van het engeltje te horen dat Maria een zoon zal krijgen die zeer speciaal is. …

Toen was de dag daar waar we zo lang naar uit keken n.a. 5 december: de Sint komt aan in de Kiem.
Uw kleuter had het misschien al eerder vertelt dat de Pieten ziek waren en niet mee konden komen naar de Kiem, dus zat de Sint met een probleem. Daarom had hij eens heel goed nagedacht en ons al eerder, de maandag 1 december een brief gestuurd. Bij de brief stonden 6 paspoppen met kleren van Zwarte Piet aan. In de brief stond dat de Zwarte Pieten ziek waren, maar dat Sinterklaas een oplossing had. De kleuters moesten 4 opdrachten goed aanleren aan hun juf en zo konden de juffen Hulppieten worden. De juffen moesten het dan wel eerst goed kunnen. Telkens als het lukte, mochten wij als juf een kledingstuk van de paspop halen.
De opdrachten:
1) Pakjes gooien in de schoorsteen
2) Over het dak lopen (bank)
3) Sorteerspel
4) Op onze handen staan.

En ja hoor het is ons samen gelukt, wat hebben de kleuters juf goed geholpen en alles aangeleerd. De Sint zag het vrijdag ook, hij was zeer tevreden en daarvoor kregen wij een echt Pieten-shirt. De kleuters mochten dan elk per klas naar voor komen bij Sinterklaas, om te luisteren wat er in zijn boek stond. Ze mochten dan ook hun liedje zingen voor de Sint. Sinterklaas was zo blij, dat we elk een snoepzakje en een groot pakje kregen. Weet je wat we kregen een reuze Clicsblok met allemaal kleintjes erin. Nu hebben we nog meer Clicsblokken en kunnen we nog grotere werkjes ermee bouwen. Dank u wel Sinterklaas en tot volgend jaar in de Kiem. Wat was de vrijdag één groot feest, want in de namiddag kregen we van juf ook nog iets voor haar verjaardag. Wat vierden ze juf haar verjaardag zo mooi, ze zongen liedjes, ze dansten met mij, juf mocht ook eens de kaarsjes uitblazen.
PS: er zijn nieuwe foto’s zichtbaar in de map Sinterklaas op de klasblog.
Ook kan u de Pietendans al eens bekijken van uw kleuter op de schoolblog en er komt nog een map met foto’s van al de klassen van het moment dat Sinterklaas er was.
Zo het was een zeer drukke, spannende tijd rond Sinterklaas, maar nu lieve ouders is het einde van 2014 in zicht, nog 2 weekjes school en dan start de kerstvakantie.
Deze periode brengt steeds een gezellige sfeer met zich mee: boom zetten, versieren, er gezellig rond gaan zitten, gezellig tafelen met vrienden en familie, pakjes onder de kerstboom…
Ook in onze klas willen we de sfeer van gezelligheid creëren en werken en spelen we van 8 t.e.m. 19 december rond het thema: ‘Kerstmis’

M.v.g.
Juf Aurélie