zondag 29 maart 2015

Thema Pasen: Het allermooiste ei.


We zijn dit thema begonnen met een filmpje op het Prowisebord te bekijken over het allermooiste ei.
We leerden hieruit dat alle drie de kippen uit het verhaal knap kunnen zijn, ieder op zijn manier. Het belangrijkste is toch wel het innerlijke en hoe kunnen ze dit beter tonen dan door alle drie een super mooi ei te leggen (godsdienst heb ik hier dan ook in verwerkt).
De kleuters wisten al rap dat wij ons meer gingen richten op de eieren van vogels. Op de grote tafel lagen er allerlei soorten eieren. We hielden met kleine groepjes een waarneming. In die waarneming vergeleken wij de eieren, zochten wij op de prenten welk ei er van welk dier was. We leerden alle delen van een ei benoemen (eierschaal, eidooier, eigeel, eiwit, luchtkamer), we leerden dat een ei die we openbraken rauw was, maar dat we ook gerechten ermee kunnen maken. Gerechten zoals een spiegelei, die is dan gebakken in een pan. Natuurlijk moesten wij daar ook eens van proeven. We deden een leuke test => hoe weten we als een ei slecht of goed is om op te eten? We namen 2 glazen met water, we legden 2 eieren in die glazen => 1 slecht en 1 goed ei. Wat we dan konden zien was dat het goede ei naar beneden ging (zonk) en dat het slechte ei naar boven ging (drijven). De kleuters vonden dit super tof om te zien en ze waren ook zeer verwonderd. Verder kan het ook zijn dat er een kuiken in een eitje zit, maar we leerden dat dit alleen kan als een kip 21 dagen lang op haar eieren broed. Een ei die uit de winkel komt en die koud heeft zal geen kuiken bevatten. Jaja, zo is het leuk om allerlei dingen bij te leren. We hebben dan ook keiveel bijgeleerd en superveel toffe dingen gedaan. Wat hebben we dan nog zoal gedaan:

Kringmomenten:
- Waarneming eieren in kleine groepjes, nadien nog eens in de grote kring.
- Liedje van ‘kakeltokkeldei’ aangeleerd (Niet zo makkelijk, want dit liedje gaat zeer rap. Toch kan iedereen het al super goed meezingen) zie map liedjes.
- Wat past niet in de rij?
- Eieren bij de juiste vogel zoeken en plaatsen.
- Tellen met eieren ( meer, minder, evenveel, getal herkenning + juiste hoeveelheid erbij kunnen plaatsen).
- Waarneming planten, bloemen en groenten die wij tijdens thema lente hebben gezaaid en geplant.

Werkjes:
- Werkblaadje: met de kip op stok (discriminatie).
- Werkblaadje: in het kippenhok.

Extra’s:
- Knijpkaarten in thema.
- Boeken in thema.
- Huisje ( kippenhok).
- Eierwinkel.
- Memory in thema.
- Plasticine eieren boetseren, nestjes, …

Contractwerk:
- Ei matrix.

Knutselactiviteiten:
- Eierplaat schilderen in het groen.
- Ei knutselen, dit door ballonnen met wol te beplakken.
- Mandala Pasen inkleuren ( paaskaartje).

Godsdienst:
- Aftelkalender naar Pasen toe.
- Tov op stap in de veertigdagentijd.
- Trotskoffer bekijken en bespreken.

Als slot om deze 1ste week ons thema ‘Pasen: het allermooiste ei’ af te ronden hebben wij samen nog eieren gekookt. We keken samen naar de klok of het wel de juiste cijfertjes waren zoals juf had gezegd. Wij moesten de juiste tijd zeggen dan zouden de eieren hard moeten geworden zijn. En ja hoor dit deden ze zeer geconcentreerd en goed. Nadien pelden we de eieren en pletten we ze met een vork. Rarara wat zouden we maken? Ja inderdaad lekkere eiersalade. Bij de geplette eieren deden we wat mayonaise erbij, dan goed roeren en nadien konden we dit dan op een ‘toastje’ smeren. En dan proeven maar. Mmm wat was dit lekker! Zo volgende week zet ik mijn laatste week in met jullie kleuters, wat gaat het toch snel hé. We zullen er nog samen ten volle van genieten en er een toffe week van maken.
Verrassing: Onze Miel die voor 2 jaar in Amerika woont, maar in het 1ste leerjaar terug komt naar onze school, komt terug om een weekje bij ons te spelen en te leren. We kijken er alvast naar uit.
Tip: Foto’s van onze uitstap op vorige week vrijdag 20/3 naar Rollebolle staan ook op de blog onder mapje Rollebolle.

Groetjes juf Aurélie