maandag 15 december 2014

Kerst

Dag mama’s en papa’s,

Wij zitten helemaal in de kerstsfeer! We hebben de klas ondertussen al helemaal omgetoverd en we hebben hierbij een gezellige kerstsfeer gecreëerd. Maandag en dinsdag was ik jammer genoeg afwezig door ziekte, maar juf Elie (zorg juf) heeft mij zeer goed vervangen en de dingen die op het programma stonden, kunnen uitvoeren met uw kapoen. Wat was dat allemaal:

Knutselwerkjes:

- Een kerstboom schilderen met een tandenborstel, zodat het net echte naalden zijn. Daarna een slinger stempelen met oorstaafjes en als laatste kerstballen zelf tekenen en inkleuren met patroontjes naar keuze. Iedere kerstboom is anders en dat maakt het zo leuk.
- Kerststalletje: we moesten een doos bruin schilderen, daarnaast ook een kleurplaat van Maria en Jozef met baby Jezus inkleuren, in de kleuren zoals in het verhaal. Deze hebben we in de beschilderde doos gekleefd. Daarnaast hebben we ook meteen het crêpe papier rond de doos gedaan. De juf heeft dit dan allemaal vastgemaakt met een nietje. Als afwerking heeft juf er nog een beetje stro in gedaan, zo komt ons kerststalletje echt tot leven.
- We zijn ondertussen begonnen aan ons Nieuwjaarskaartje die we maken met de knikkertechniek, dit vonden ze super om zelf te mogen doen.
Werkblaadje:
Zoekplaat: Waar zijn de sterren? (kleur ze in het geel)
Meet-kerstboom maken: Eerst moest uw kleuter op de rechte lijntjes knippen en zo kregen ze 6 à 7 strookjes in verschillende lengtes. Deze strookjes moesten ze van lang naar kort leggen.
Dokadi tellen tot 4.

Kringmomenten:
- Waarneming kerstboom en kerstspullen
- Kerstboom mee helpen versieren en de klas
- Liedje aangeleerd ‘In een houten stalletje’
- Woordjes zoeken (taal) met de K van Kerst
- Slingers vergelijken, welke is de langste, kortste, …
- Rijmen in thema
- Tel activiteit met kerstballen

Godsdienstmomenten:
- Waarnemen kerststal
- Luisteren naar het Kerstverhaal
- Gevoelens rond Kerst (gezelligheid, vrede, …)
- Tafelpoppenspel
- Adventskrans verder aansteken + aftelkalender bijhouden.


Donderdag toen het klas overschrijdend spelen was met het 3de kleuter, konden er kleuters die zin hadden, mee met juf Elie om een toneeltje rond het Kerstverhaal te spelen. We zijn erg nieuwsgierig, want volgende week vrijdag tonen de vriendjes het al aan de andere kleuters.

Even nog iets meer uitleg over onze hoekjes van deze week: wij hebben een nieuwe themahoek in de gang van onze klas, namelijk het kerststalletje. De kleuters kunnen zich er omkleden in Maria, Jozef, de herders, … Ze hebben een ezel waar ze veilig op kunnen klimmen en er zijn ook 2 schaapjes. Ze kunnen ook kiezen om de kerstballen (zachte ballen) door de kerstboom te gooien, dit is niet gemakkelijk. In klas zelf hebben we een kerstwinkeltje gemaakt met natuurlijk spullen in thema. We hebben kerstboomplacematjes, waar ze kerstballen en slingers uit plasticine kunnen maken, we hebben een computerspel rond Rikki zoekt een kerstboom, boekjes in thema, kerststalletje van hout, in het huisje is er een kleine kerstboom die ze kunnen versieren met slingers en kerstballetjes, kerstslingers van parels maken ….

Bedankt ook nog eens aan het oudercomité voor de mooie nieuwe speelblokken op de speelplaats, de kleuters vinden het super.

Onze eerste gezellige week zit er al op. We kijken al uit naar volgende week, want dan komt er even iemand op bezoek voor 4 daagjes rarara (onze Miel van vorig jaar die naar Amerika is verhuist voor eventjes, wat is dit een leuke verrassing).

Juf Aurélie