zondag 1 februari 2015

Kleuren en vormen.

Maandag 19 januari zijn we gestart met het thema ‘Kleuren en vormen’.

De eerste week ligt het accent meer op vormen, om dan volgende week meer het accent op kleuren mengen te leggen.
Maandag 19 januari waren de kleuters zeer nieuwsgierig welk thema we zouden uitwerken. Ik had verschillende figuren mee in een ondoorzichtige zak (grote, kleine, dikke, dunne …. In verschillende kleuren) en de kleuters mochten eens komen voelen en raden wat er in de zak zat. Ze wisten het al zeer rap. Vormen, we benoemden ze en bekeken ze zeer goed (waarnemen) hoeveel hoeken, … We deden ook nog een sorteerspel, ik vroeg aan de kleuters hoe kunnen we ze sorteren, per kleur, per vorm, per dikte, per grote, ..
Nadien konden 2 vrijwillige kleuters de andere vormen ook uit een doos halen en deze netjes per vorm in onze kleur/vormwinkeltje leggen.

Voorstelling contractwerk: tijd om zelf te plannen tot 30 januari. Een kleur/vormrobot maken, de juiste vormen in de juiste kleur netjes inkleuren.
De kleuters maakten ook vormmannetjes. Dit door eerst met de verschillende vormen te stempelen, nadien als de vormen droog waren, mochten ze er leuke, gekke, mannetjes van maken. Wat lukt dit al redelijk goed, ook al is dit niet zo gemakkelijk.
Nog een ander werkje dat jullie kleuter gemaakt heeft is: ‘Kies de goeie vorm’. De kleuters zagen bijvoorbeeld een omslag aan de zijkant van hun blad. Er net naast stonden 5 verschillende vormen
-> welke vormen zien ze in de omslag? Ja, een driehoek en een rechthoek, deze 2 mochten ze dan ook inkleuren bij de vormen die er naast stonden. Jullie kapoenen kunnen dit al zeer goed.
We leerden ook nog een versje over de vormkabouters.

De dinsdag voor het turnen probeerden we iets moeilijks uit in de kring. Juf gaf een vorm en vroeg om deze na te maken, maar dan wel met onze lichamen. Hoe kunnen we dat doen? Jullie kleuters dachten na en konden snel bij een goeie oplossing komen, bijvoorbeeld bij een driehoek vertelden ze mij juf er zijn 3 hoeken, dus we hebben 3 kleuters nodig en zo begonnen we aan onze uitdaging (zeer leuk kijk gerust eens naar de foto’s op de blog).

Extra aanbiedingen:
- Het kleurenspel van Nijntje, prentjes op de juiste kleur leggen met een kleurendobbelsteen
- Hamertje tik
- Kleuren en vormen op de computer
- Gezelschapsspel de schatzoekers (taal, kleur en vorm benoemen, dan kaartje nemen om te kijken of de schat onder dat kaartje zit.)
- Puzzel in vormen

Woensdag was het pedagogische studiedag.

Donderdag en vrijdag ben ik vervangen door juf Astrid Decorte, want jammer genoeg was ik gesneuveld door de griep. Ook de week erop had de griep mij nog jammer genoeg te pakken. Juf Elie en juf Astrid hebben mij heel goed vervangen en verder rond het thema kleuren en vormen gewerkt.

Maandag 2 februari starten we weer fris en gezond met een nieuw thema tot de krokusvakantie namelijk: ‘Gekke hoeden en sieraden’. Ik kijk er alvast heel erg naar uit om terug aan de slag te gaan met de kleuters. Tot maandag.

Groetjes juf Aurélie

Onze gedachten gaan ook nog even uit naar Blinkie de klasvis.
Blinkie is jammer genoeg vorige vrijdag 30 januari overleden.
Juf Astrid en de kindjes hebben er even bij stil gestaan, een mooie tekening gemaakt en ze hebben nadien Blinkie begraven in de tuin.